Hans Remeeus PA0Q

ex PA1HR

zaterdag
31
okt
Tekst grootte
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

LL-Tuner

LL-Tuner

Al meer dan 10 jaar legt Kees Wagenmakers PA0LL zich toe op het vervaardigen van antenne tuners voor symmetrische antennes. In de loop van de jaren hebben vele veranderingen en verbeteringen de huidige LL-Tuner opgeleverd.

Deze symmetrische antennetuner zorgt voor de aanpassing van zenders/zendontvangers aan antennesystemen, zoals dipolen, loops en Zeppelin antennes, gevoed met een open voedingslijn.

Er bestaan veel ontwerpen om een antennetuner te bouwen. Na veel experimenteren heeft PA0LL gekozen voor de oplossing met twee rolspoelen, mechanisch gekoppeld met een vertande riem (het zogenaamde LL-systeem).
Afhankelijk van de impedantie en reactantie van het antennesysteem wordt een condensator over de uitgang gebruikt (wanneer de impedantie hoger is dan 50 Ohm), of een condensator over de ingang van de tuner (bij een impedantie die lager is dan 50 Ohm).
De LL-Tuner is opgebouwd op niet-geleidend materiaal en worden afgedekt met een doorzichtige Perspex kap. Dit om de spoelen niet te beïnvloeden en om de bijzonder mooie binnenkant van de tuner permanent te kunnen bewonderen.
Vrijwel alle componenten worden in eigen huis ontwikkeld en zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit. Kees PA0LL zoekt net zolang, soms tot ver over de landsgrenzen, totdat hij de juiste onderdelen gevonden heeft voor het samenstellen van zijn antennetuners.

Gedurende enkele tientallen jaren heeft PA1HR gebruik gemaakt van uiteenlopende symmetrische antennetuners van diverse  merken en makelij. De afgelopen periode maakt PA1HR gebruik van de LL-Tuner, eerst in combinatie met een Inverted Vee dipool van 2 x 20 meter gevoed met 30 meter open voedingslijn en momenteel met een DeltaLoop van 125 meter en 45 meter open voedingslijn. Voor het gebruik op de HF-banden van 160 tot en met 10 meter zijn de resultaten uitstekend te noemen, zonder problemen van enige aard, ook met hoog vermogen!

Het is daarom dat PA1HR de LL-Tuner van harte kan aanbevelen en er wat hem betreft gesproken mag worden over de ‘beste symmetrische antennetuner ter wereld!’.